Нова религија е изложба на еден од најзначајните современи уметници, која беше претставена во Музејот на современа уметност во Скопје од 33 јуни – 11 август 2016. Изложбата ја погледнаа повеќе од 13,000 посетители.

Со оваа изложба се разработуваше комплексната врска меѓу смртноста и верата, и фасцинацијата со наука и технологија, суштински теми во долгогодишната кариера на Дејмиен Хрст, како провокативен и понекогаш контроверзен уметник. Четириесет и четирите графики изработени во ситопечат техника, заедно со четирите скулптури кои ја сочинуваа „Нова религија“ функционираа како циклус од фрески – започнувајќи од Создавањето на светот, преку патот на Крстот па се до Последниот суд. Графиките опкружуваа икона на олтар со крст направен од кедар исполнет со апчиња кои наликуваат на скапоцени камења, череп на дете, големо апче изработено од мермер, и срце завиткано во бодликава жица и избодено со сребрени игли и жилети. Визијата на Хрст е брак помеѓу светото и профаното, размислување за кревкоста на животот и потрагата по вечност.

Damien Hirst exhibition
Во центарот на оваа изложба имаше голема кутија во која беа содржани сите дела и потоа се распространуваа низ музејот.
Damien Hirst exhibition
Изложбата се состоеше од четириесет и четири графики изработени во ситопечат техника, заедно со четири скулптури кои ја сочинуваа „Нова религија“, и функционираа како циклус од фрески – започнувајќи од Создавањето на светот, преку патот на Крстот па се до Последниот суд.
Damien Hirst exhibition
На изложбата имаше повеќе од 13,000 посетители кои имаа прилика да се восхитуваат на делата на еден од најдобрите британски современи уметници.
Damien Hirst exhibition
Во текот на неговата догогодишна кариера, Дејмиен Хрст се здоби со репутација на провокативен и понекогаш контроверзен уметник.
Споделете на социјални мрежи