Петок, 17 февруари

20.00 | МЛАДИНСКИ КУЛТУРЕН ЦЕНТАР, СКОПЈЕ

Земја: Велика Британија, 2016
Траење: 105 мин.
Режисер: Brendan Byrne
Жанр: документарен, биографски, историски

„Боби Сендс: 66 дена” е интензивна и незаборавна приказна за мачеништвото.

- The Telegraph

 

Во овој филм е документиран обичниот живот во центарот на турбулентниот и трагичен конфликт, кој се претвора во необичен кога младиот идеалист гладува до смрт за да го зачува интегритетот на републиканското движење на кое верно му служел. Филмот покажува како Сендс ја зема судбина во свои раце и се издигнува до статус на меѓународен херој.