About British Council Arts
©

Главна заслуга за фотографија: Белиот коњ на Марк Валингер (2013 година) изложен пред седиштето на Британскиот совет, пролетни градини, Лондон. Слика © Питер Вајт

Нашата работа во уметноста има за цел развивање на разнообразните култура, креативност и иновации на Обединетото Кралство во странство.

Ние работиме со најразлични уметнички форми и со најдобрите британски таленти во насока на развивање уметнички програми и можности за соработка во Северна Македонија.

Архитектура, дизајн и мода

Заднината на пликот е блог на нашиот архитектонски, дизајнерски и моден тим каде што се споделуваат новини поврзани со секторот во Обединетото Кралство и развивање на нови проекти низ светот.

Креативна економија

Дознајте повеќе за работата на Британскиот совет во рамките на Креативната економија, чија цел е поддршка на работењето на нашата мрежа на креативни претприемачи, лидери во културата и творци на политики.

Филм

Британски совет - филм ги поврзува филмовите од Обединетото Кралство и творците на филмовите со нови меѓународни политики, профилирајќи ја иновацијата, разнообразноста и квалитетот на британските филмови ширум светот и наоѓајќи можности за креативна размена. 

Литература

Интернет-страницата Британски совет – литература содржи информации за тоа што работиме ние, проектите на кои работиме, новини од областа на литературата и издаваштвото во Обединетото Кралство, список на фестивали ширум светот и ресурси за обработка на модерната британска литература во училницата.

Музика

Музика oд електронска музика до џез, од традиционална до фолк, и од класична до инди, работиме со сите музички жанрови. Музичкиот тим има и своја неделна радиоемисија, Селектор, којашто ја емитува најдобрата нова музика од Обединетото Кралство. Дознајте повеќе за музиката на Британскиот совет тука.

Театар и танц

Ние го промовираме најдоброто од областа на сценската уметност преку низа активности и настани, вклучувајќи турнеи на нови продукции, работилници, стажирања, семинари и конференции, изложби и студиски посети во Обединетото Кралство, организирани за учесници од странство. Дознајте повеќе за театарот и танцот.

Визуелна уметност

Ние ги промовираме британските визуелни уметности преку низа активности и настани, вклучувајќи патувачки изложби, работилници, семинари и конференции. Истражете и прочитајте за нашата збирка од околу 8500 британски уметнички дела.

Споделете на социјални мрежи