The Touch exhibition image

Допирот и е петтата изложба во низата изложби на проектот ИДНИ ЕКОЛОГИИ во Западен Балкан.

Допирот е изложба во Северна Македонија која се однесува на „смртоносниот допир“ на човекот што го остава зад себе, свесно или несвесно, и претставува голема штета на целата планета, нејзините живи видови и нивните живеалишта. Изложбата претставува пет уметници од Велика Британија и три македонски уметници и проекти кои покриваат теми за екологија, миграција, идентитет, маргинализација и наоѓање убавина во грдото. 

Изложбата беше придружена со јавна програма со различни настани што ја истражуваа уметноста како медиум за подигање на свеста за еколошките проблеми. Публиката можеше да се приклучи во онлајн разговори со уметници и куратори, да учествува во панел-дискусии и да учествува во кураторски тури и работилници кои истражуваат теми како што се екологија, подвижна слика и пристапност.

Куратор на изложбата е Ана Франговска, креативен и динамичен уметнички професионалец која веќе 15 години работи како куратор во Националната галерија на Република Северна Македонија.

Изложбата беше отворена на 15 септември 2021 година, во мултимедијалниот центар Мала станица, во 20:00 часот и беше отворена за публика до 15 октомври 2021 годинаТука може да најдете фотографии од изложбата.

За кураторот

Ана Франговска е креативен и динамичен уметнички професионалец со дваесетгодишно кураторско, едукативно и истражувачко искуство во современата визуелна уметност. Работи како виш кустос во Националната галерија на Република Северна Македонија во изминатите петнаесет години. Франговска е докторски кандидат за трансдисциплинарни студии по современа уметност и медиуми на Факултетот за уметности и медиуми во Белград. Курирала и организирала голем број институционални, но и независни проекти во земјата и во странство. Била куратор на македонскиот павилјон на 55. биенале во Венеција, Италија, во 2013 година, на проектот „Silentio Pathologia“ на Елпида Хаџи-Василева.

Биографии на уметници

Уриел Орлоу - живее и работи помеѓу Лондон, Лисабон и Цирих. Практиката на Орлоу е базирана на истражување, мултидисциплинарна и ориентирана кон процеси, вклучувајќи филм, фотографија, цртање и звук. Познат е по филмски дела со еден екран, предавања и модуларни мултимедијални инсталации кои се фокусираат на одредени локации и микро-истории. Неговата работа се занимава со просторни манифестации на меморија, слепи точки на репрезентација и форми на прогонување.

Луис Хендерсон - режисер и писател кој експериментира со различни начини на работа со луѓе за да се осврне и доведе во прашање нашата актуелна глобална состојба, дефинирана од расниот капитализам и постојано присутните истории на европскиот колонијален проект. Од 2017 година, Хендерсон работи во рамките на уметничката група „The Living and the Dead“. Со седиште помеѓу Хаити и Франција, тие се фокусираат на театар, песна, слем, поезија и кино, нивниот прв долгометражен филм „Ouvertures“ беше награден со специјално споменување на FIPRESCI на 70-тиот меѓународен филмски фестивал во Берлин 2020. Неговото дело е прикажано на разни меѓународни филмски фестивали, музеи за уметност и биенале и се дистрибуира од LUX и Video Data Bank. Луис живее и работи во Париз.

Шарлот Проџер - уметничка од Глазгов, која работи со подвижна слика, пишување, скулптури и гравура. Таа беше добитник на наградата Тарнер за 2018 година и ја претставуваше Шкотска на Венециското биенале во 2019 година. Таа ја доби наградата Пол Хамлин 2017 и наградата Маргарет Тејт во 2014 година. 

Бен Риверс - студирал скулптура пред да се пресели во фотографија и филм super8. После дипломирање, тој самиот се научи да работи на 16мм филм и рачна обработка. Неговата практика како режисер оди по граница помеѓу документарецот и фикцијата.

Бедвир Вилијамс - живее и работи во Каернарфон, Велс. Скулптурите, сликарството, перформансите и видеото на Вилијамс се повлијаени од неговите сопствени животни искуства. Неговото дело на невообичаен начин, кој е едновремено симпатичен и функционален, ги преплетува уметноста и животот нудејќи остра критика на нашиот секојдневен свет, а ги издигнува и величи нејасното и занемареното.

Кристина Пулејкова - македонска уметница која живее и работи во Скопје и во Лондон. Нејзиното интердисциплинарно творештво се заснова врз науката и технологијата. Делото на Кристина го истражува начинот на кој употребата на технологијата може да доведе до поголеми облици на одржливост во односите човек – природа. Работејќи низ подвижни слики, звук и инсталација, таа има за цел да изгради субјективни наративи, засновани врз научни податоци и начела. Во своите дела има тенденција да претставува гласови – гласови од суштества, предмети, па дури и атоми, со цел да се обиде да ги воведе нечовечките перспективи. Преку употребата на напредната технологија, делата на Кристина честопати се занимаваат со прашања од животната средина, притоа раскажувајќи лични приказни, кои ја ставаат публиката во центарот на сцената, овозможувајќи протагонистички пристап и поинаков начин на гледање на нештата.

Велимир Жерновски - хонорарен уметник со седиште во Скопје, кој доби диплома и магистер на Факултетот за ликовни уметности, Универзитет Св. Кирил и Методиј “ - Скопје. Преку медиумите на цртежи, видеа, инсталации, објектни инсталации во јавен простор, пишување, издавање книги за уметници и сценографија, тој ги истражува поимите за идентитет, урбаност и популарна култура. Реализирал самостојни изложби во Северна Македонија и во странство и учествувал на групни изложби во Словенија, Косово, Австрија, Германија, Холандија, Северна Македонија, Турција и САД. Неговата практика е особено обележана со три долгорочни проекти, вклучително и “Alice, what Else is Out There?”, 2007-2010 година, серијата "Distitle", 2010-2015 фокусирана на родовите прашања и нееднаквоста и "BEYOND THE BLACKNESS", 2015-до денес , фокусирана на поими за истражување на вселената, астрофизика и астрополитика.

Елпида Хаџи-Василева - современа визуелна уметница која работи во различни медиуми, како скулптура, инсталација, видео, звук, фотографија и архитектонски интервенции. Нејзините материјали се движат од невообичаени до обични и ефемерни или отфрлени до високоскапоцени; тие вклучуваат органски материјали, прехранбени производи и благородни метали, како што се крепини (плеври) од животни до златни листови. Централно место во нејзиното творештво има реакцијата на особеностите на местото; неговата историја, локација, околина и заедници. Хаџи-Василева е заинтересирана за тоа како размената на знаење може да се развие преку соработка и во контекстите на пејзажот, наследството, науката и заедницата, дадени од самата локација. Таа беше поканета од Ватикан да го претстави Павилјонот на Светиот Престол, на 56. меѓународна ликовна изложба, а исто така ја претставуваше Македонија на 55. меѓународна ликовна изложба La Biennale di Venezia. 

Дополнителни страници

Споделете на социјални мрежи