29 ОКТОМВРИ–4 НОЕМВРИ | СКОПЈЕ

Art. Tech. Play.

Фестивалот PlayUK Arcadia 2018 се одржа од 29 октомври до 4 ноември во Скопје на две локации: Музејот на современа уметност-Скопје и Младински културен центар.  

Највпечатливи моменти од програмата во Скопје беа интерактивна дигитална изложба на која беа претставени најновите и најдобри достигнувања во областа на ВР И АР инсталации, видео игри, мобилни апликации и друго; работилницата Дневна соба на иднината, чиј домаќин беше FACT, што ја истражува иднината на радиодифузијата; работилница што ја одржаа Forensic Architecture, номинирани за Тарнеровата награда 2018, како и дневна музичка програма со диџеи од Западен Балкан и ОК. 

Gaming exhibition
Гејмерската изложба им овозможи на посетителите да воспостават комуникација со смешните, мрачните, замислените и позитивните светови, идеи и ликови на дел од најистакнатите автори на виртуелна реалност, игри и интерактивна уметност. Повеќе од 2.000 лица ја посетија изложбата за три дена. Изложбата се состоеше од повеќе од 25 игри од Обединетото Кралство и Западен Балкан.
Music programme
Богатата музичка програма се состоеше од 12 диџеи кои ја пуштаа својата музика на две сцени: Ноќн смена и Главна сцена. Главни изведувачи на настанот беа Бен Пирс (ОК), Ода Халити (Косово) и Нино Наумов (Северна Македонија). 
The Living Room of the Future
Дневна соба на иднината беше само една од многуте работилници организирани за професионалците од креативната индустрија. Повеќе од 173 лица добија обука за кодирање, ЗД цртање, развивање видео игри и создавање содржина. 
Forensic Architecture
Forensic Architecture, мултидисциплинарна истражувачка агенција од Голдсмитс, Универзитет Лондон, одржа јавно предавање за нивната работа во Музејот на современа уметност-Скопје како и работилница за одбрани учесници. 
Micro:bit workshop
За време на фестивалот PlayUK Arcadia 2018 организиравме серија работилници за ученици од основните училишта за да ги научат основите на кодирањето и алгоритамско размислување со користење на Micro:bit уреди. Имавме убава можност да работиме со локални обучувачи и наставници, но и со обучувач од Обединетото кралство од компанијата MadLabs.

PlayUK е платформа на Британски совет за Западен Балкан чија цел е да го поддржи и развие аудио-визуелниот сектор во регионот. Преку воспоставување врски меѓу професионалци од Обединетото кралство и земјите од Западен Балкан, програмата на PlayUK го поддржува преносот на знаење и вештини во областите на виртуелна реалност, аугментирана реалност, визуелни ефекти и анимација, и создава уникатен мост меѓу креативците и ИКТ секторот.

ДОЗНАЈТЕ НЕШТО ПОВЕЌЕ ЗА ПРОГРАМАТА

ДНЕВНАТА СОБА ОД ИДНИНАТА | ИЗЛОЖБА | МУЗИКА РАБОТИЛНИЦИ | ПАНЕЛ ДИСКУСИИ И ПРЕЗЕНТАЦИ

Дополнителни страници

Споделете на социјални мрежи