The Living Room of the Future

ПЕТОК 2 НОЕМВРИ, 10.00 - 17.00
CАБОТА 3 НОЕМВРИ, 10.00 - 17.00

Ова е истражувачки проект создаден преку проектот Потопени предмети на Советот за уметност и хуманистичко истражување (АХРЦ). Ова дело е соработка меѓу FACT, Би-Би-Си, Универзитетот Ланкастер, Универзитетот Нотингам и Универзитетот Јорк. Дополнителна поддршка дадоа Британскиот совет и истражувачкиот проект PETRAS на EPSRC, Истражувачки центар за кибер безбедност за интернет на работи.

Илија Тирицовски (Македонија) и Младен Ракоњац (Црна Гора) беа дел од конкурсот што го организираше Британски совет во ноември 2017 г, и тие освоија тринеделна посета во Обединетото кралство за да можат да ја остварат нивната идеја за идното искуство при гледање телевизија. Нивниот финален производ „Дневната соба од иднината“ е кратко интерактивно филмско искуство што ќе биде претставено за време на PlayUK Arcadia 2018 во Скопје. Ако сакате да дознаете повеќе за концептот и технологијата зад овој проект, претставници на партнерските институции на овој проект ќе одржат работилница. 

Сите места за работилницата  се веќе резервирани.