Надоградувајќи се на успехот на претходните изложби на британските уметници Хенри Мур, Дејмин Хрст и Грејсон Пери во Нови Сад, Жени скроени според општеството? ги слави делата на српски и британски женски уметнички. На изложбата беа претставени дела од колекцијата на Британски совет на современи британски уметници како Сара Лукас, Трејси Емин и Рејчел Вајтрид со српски уметници од 19 и 20 од збирката на Галеријата на Матица Српска како Катарина Ивановиќ, Надежда Петровиќ и Љубица Цуца Сокиќ. На овој начин изложбата создава дијалог за застапеноста на жените и нивната улога во општеството во минатото и денес. 

Иако збирките на Британски совет и на Галеријата на Матица се спорадично, хронолошки и тематски различни, нивната поврзаност покажува колку многу музејски колекции се неограничен простор за истражување и нови толкувања. Преку заеднички изложби, уметничките дела може да се видат од поинаква перспектива и да ги покажат и вториот, можеби занемарен квалитет и вредност. 

Следните уметници беа претставени во Нови Сад: Абигејл Лејн, Ана Бешлиќ, Антеа Хамилтон, Камила Лоу, Силија Хемптон, Клер Стренд, Даница Јовановиќ, Ѓорѓе Јовановиќ, Елизабет Прајс, Џилијан Виринг, Хелен Чедвик, Иван Табаковиќ, Иванка Адамовиќ Дунџерски, Катарина Ивановиќ, Лора Олдриџ, Лубаина Химид, Љубица Цуца Сокиќ, Мадам Ивонд, Милан Коњовиќ, Марко Завишиќ, Надежда Петровиќ, Петар Добровиќ, Рејчел Вајтрид, Сава Петровиќ, Сара Лукас, Сава Шумановиќ, Трејси Емин, Злата Маркова Барањи, Зора Петровиќ.

Споделете на социјални мрежи