Webinar PlayUK Bitsy

„Вовед во Битси - едноставна алатка за создавање видео игри“

Во оваа сесија, Клер Морвуд ќе ја разгледа бесплатната онлајн алатка Битси и ќе покаже како да се создадат мали, едноставни игри со неа. Битси е одлична за правење мали наративни авантури со уметност базирана на пиксели и не е потребно знаење за кодирање. Таа е дизајнирана да биде од корист на развивачи на игри кои се на било кое ниво, вклучително и апсолутни почетници. Со неа може да се прават кратки игри во рок од неколку часа. Клер ќе даде вовед во алатката, преглед на карактеристиките, како да се направи едноставна игра, а потоа ќе покаже неколку примери на игри направени во Битси низ годините, кои одлично ги користат карактеристиките и ограничувањата на алатката.

ЗАПОЗНАЈТЕ ЈА НАШАТА ГОВОРНИЧКА, КЛЕР МОРВУД

Клер е самоука програмерка, уметница и дизајнерка на игри. Таа е ко-основач на студиото за развој на игри „3-Fold Games“, кое набрзо ја објавува првата игра „Пред да заборавам“. Приватно, таа е застапник за користење на „едноставни алатки“ за развој на игри, а алатката Битси ја користи уште од 2017 година. Откако учествуваше во две од првите „Bitsy Game Jam“ настани, таа креираше нова игра наречена „Tutorial“ и придружен блог кој сега е еден од најчесто користените упатства за Битси. Оттогаш таа одржала неколку работилници на Битси и е уверена во потенцијалот на алатката за експериментирање и пристапност до креаторите на нови игри.

„PlayUK 2020“ е серија на дигитални настани во живо и сите сте поканети да научите за гејминг сцената во Велика Британија и да се поврзете со професионалци од индустријата за игри. 

Споделете на социјални мрежи