Марк Пигот од Одборот за обука во градежната индустрија зборува за развојот и обуката на практикантот на годината, Џесика Ли, во „Марфи груп“. 

 Дваесет и три годишината Џесика Ли од Сент Хеленс, Мерсисајд, има порака до сите девојки што би сакале да работат во градежната индустрија во ОК: „Само напред!“

Џесика, која на училиште ги сакала часовите по бизнис и изведувачки уметности, изјави дека и се допаѓа разновидноста и задоволството од работата како помошник инженер во „Марфи груп“, и одлично напредува во индустријата што традиционално се смета за машка. 

 „Добро се согласувам со машките колеги“, вели Џесика, која разговараше по телефон со Универзитетот Болтон, каде што исто така студира еден ден во неделата. „Сега многу жени почнуваат да работат во оваа индустрија, а работата е навистина разновидна. Во моментот работам на проекти во целата земја, а и студирам. Единствениот проблем што го имам е што немам слободно време!“

Практикантство - најдобриот пат за многумина

Кусата биографија на Џесика веќе е импресивна. Меѓутоа, таа ги советува другите жени што сакаат да работат во оваа индустрија да размислат за практикантство. 

 „Практикантството беше најдобриот пат за мене“, вели Џесика. Пред да почне да работи со полно работно време, таа се стекнала со квалификација по градежништво од колеџот Виган и Ли. 

Џесика има освоено повеќе награди за нејзиниот труд, а неодамна беше прогласена за Практикант на годината за северозападниот дел од Одборот за обука во градежната индустрија (ЦИТБ). 

Нови можности

Нејзиното искуство покажува како градежната индустрија се обидува да привлече нови работници. Има се повеќе можности за лица со нетрадиционално образование да се приклучат на градежништвото затоа што: 

  • се очекува во следните пет години да се создадат 150.000 нови работни места
  • повозрасните работници се пред пензионирање
  • промените во политиката за миграција кон внатрешноста во ОК може да го намалат пристапот до квалификувани работници 

Индустријата се повеќе се модернизира и користи висока технологија, што нуди безброј можности за напредок во кариерата. 

Вештините на Џесика се толку барани што таа понекогаш работи и ноќна смена, иако таа потенцира дека нејзиниот работодавач им обезбедува превоз на инженерите за да можат безбедно да патуваат до градилиштето. Оваа година таа реши да работи и за Божик. 

Џесика очекува да ги заврши студиите во 2023 година и да стане дипломиран инженер - а потоа небото е граница. „Кога ќе имам квалификација, сакам да бидам инженер за инсталации или да се занимавам со градежен менаџмент“, вели таа. „Градежништвото долго време се смета за машка индустрија, но тоа се менува сега“.