Британски совет и кампањата GREAT Britain со гордост ви го претставуваат првиот од серијата кратки филмови кои како инспирација ги користат делата на Шекспир, истовремено прикажувајќи го најдоброто од креативниот сектор во Велика Британија.

Премиерата на Дванаесеттата вечер на SBTV беше на 5 јануари, а се појавија 5 актери од Велика Британија: Maverick Sabre, Nego True, NoLay, Eyez и Mic Righteous промовираа нови стихови инспирирани од Шекспировата драма со ист наслов. Со оригинален ритам од продуцентот Harry Love и сценографија од театарот Глоуб на Sam Wanamaker, делото го доближува Шекспир до современата публика.

Во SBTV соработката е од особено значење; се спојуваат актери со различни животни позадини и се предизвикува она што се смета за норма. Драмите на Шекспир имаат и до ден денес големо културно влијание во јазикот што го зборуваме и во филмовите и забавните емисии кои ги уживаме. Со тоа на ум, често е тешко за новите генерации да се поврзат со целосното значење на јазикот. Во овој случај, за да се намали разликата и да се зголеми свесноста на новата генерација, споивме некои од нашите омилени современи поети да дадат свежина во една од најпознатите драми на Шекспир, Дванаесеттата вечер. Уживајте! - Џамал Едвардс

Дополнителни страници