The Living Room of the Future

Ве покануваме да учествувате во дизајнирањето на иднината на медиумското емитување преку соработка со Би-Би-Си, Датабокс (Databox) лабораторијата за мешани реалности и Фондацијата за уметност и креативна технологија (FACT). Пријавете се до 15 октомври 2017 година и добијте можност за учество на работилницата „Sarajevo Unlimited“ на регионалниот форум за иновации, од 2 до 4 ноември 2017 година. „Sarajevo Unlimited“ е регионална платформа за иноватори, старт-апи, таленти и спроведувачи на промени, организирана од страна на бизнис центарот за креативност и иновација Networks INT.

Ако сте вклучени во некоја креативна област како кинематографија, програмирање и ИТ – или Интернет на нештата (Internet of Things - IoT) – ако говорите течно англиски јазик и сте од Западен Балкан ( Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Македонија, Србија и Црна Гора), сега имате прилика да се информирате за иновациите во медиумското емитување.

Во текот на дводневната работилница, ќе се запознаете со светот на Object-Based Media (OBM) и ќе бидете вклучени во интензивно креирање на нови содржини кои ќе го направат домот богато искуство за споделување. Ќе научите како да ја користите платформата Датабокс за да создадете поинакви искуства. Ќе научите нови начини на размислување во медиумското емитување, Интернет на нештата (IoT), приватност и податоци. На крајот од работилницата, двајца  учесници ќе бидат избрани во искучителна програма за стручно усовршување во Велика Британија.

Програмата за стручно усовршување во Велика Британија (вклучувајќи ги Ливерпул, Манчестер и Нотингем) ќе им овозможи на учесниците да работат директно со најуспешните во полето на новите растечки медиуми – Би-Би-Си,  Фондацијата за уметност и креативна технологија (FACT) и Датабокс (Databox) лабораторијата за мешани реалности. Со програмата ќе следи и експериментална демонстрација врз основа на сценарио - „family living room“, како експеримент „во живо“ на Object-Based Media (OBM), притоа водејќи евиденција за тековната гледаност. Програмата за специјализација ќе се реализира во февруари 2018.

Со оваа програма ќе добиете можност да бидете дел од значајни промени во медиумското работење и да претставите предлог за проектот „Дневна соба на иднината“, кој ќе се одвива јавно, на FACT – водечката организација за дигитални уметности во Велика Британија.

Како да се пријавите

Заврши пријавувањето за работилницата „Дневна соба на иднината“. Листата со одбрани кандидати ќе биде објавена на оваа веб страница.

Процесот на донесување на одлука

Одборот, кој се состои од претставници на Би-Би-Си, Фондацијата за уметност и креативна технологија (FACT), Датабокс (Databox) лабораторијата за мешани реалности и Британски совет, ќе избере 20 кандидати за работилницата – креативни иноватори кои зад себе имаат успешни проекти за филм, визуелна уметност и инсталација, игри и Интернет на нештата (Internet of Things - IoT).

Избраните кандидати ќе бидат информирани со електронска порака до петок,  20 октомври 2017 година. Превозот, сместувањето и храната за време на работилницата ќе бидат покриени од организаторот.

За повеќе информации за партнерите, ве молиме посетете ги нивните веб страници.

Дополнителни страници