Tendai John Mutambu speaking.
©

Erika Stevenson

Date
Сабота 18 Септември 2021 - 18.00

Ана Франговска, куратор на „Допирот“ го прашува Тендаи Џон Мутамбу, куратор на програмата “Ние сме тука: Идни екологии”, за уметноста на подвижни слики, зa делата на британските учесниците на изложбата и за дијапазонот и важноста на темата.

Траење: 1 час

Биографија на учесникот: Тендаи Мутамбу е писател, уредник и куратор со седиште во Нов Зеланд, кој во моментот работи како вршител на должноста куратор во Te Uru Waitakere Contemporary, асистент-продуцент на првата претстава на Аура Сац, „Превентивно слушање“ и уредник на есеите на Art Now. Тендаи до неодамна бил асистент на кураторот за нарачки и јавни програми на островот Спајк, Бристол, каде што придонел за проектите на Пацита Абад, Пеги Ахвеш, Ерик Бодлер/Алвин Куран, Адам Калил/Бејли Свицер, Зинзи Мино, Имран Перета и Лора Филипс. Меѓу другите, негови неодамнешни ангажмани се и: „The Conch“ во галеријата „Јужен Лондон“; „Ние сме овде: Дела од колекциите на LUX и Британскиот совет“ (2019 – 2022); „Уметник во профил: Марва Арсаниос“ на Фестивалот на филмски и медиумски уметности Бервик (2019); „Sriwhana Spong: a hook but no fish“ во „Говет-Брустер“/центарот „Лен Лај“ (2018). Тендаи има пишувано за Frieze, Art Monthly UK, LUX Moving Image, Ocula Magazine и Runway Journal of Contemporary Art и Zac Langdon-Pole’s Art Journey (2019), написи кои се објавени како дел од уметничката награда на BMW во галеријата „Арт Базел“. Неговите претстојни есеи ќе се појават во изложбените каталози за првото самостојно претставување на Пеги Ахвеш во Велика Британија (островот Спајк, 2021) и првата голема самостојна изложба на Уфуома Еси (галерија „Јужен Лондон“, 2021).

Модератор: Ана Франговска

Креативен и динамичен уметнички професионалец со дваесетгодишно кураторско, едукативно и истражувачко искуство во современата визуелна уметност. Работи како виш кустос во Националната галерија на Република Северна Македонија во изминатите петнаесет години. Франговска е докторски кандидат за трансдисциплинарни студии по современа уметност и медиуми на Факултетот за уметности и медиуми во Белград.

Споделете на социјални мрежи