Што е Аптис?

Ние имаме 70-годишно искуство во тестирање на англискиот јазик низ целиот свет. Нашите експерти го развија Аптис испитот врз основа на последните истражувања во проценката на англискиот јазик. 

Аптис може да го процени вашето ниво на англиски јазик во сите четири јазични вештини – зборување, пишување, читање и слушање. Испитот вклучува и тест по граматика и речник. За која вештина ќе бидете тестирани зависи од организацијата која од вас побарала да го полагате испитот (на пример:  работодавец, или центар за обука).  

Како може да се полага Аптис?

Тестот АПТИС се полага во Скопје во просторите на Британски совет (Бул. Гоце Делчев 6, 1000 Скопје, во зградата на Националната и универзитетска библиотека ‘Св.Климент Охридски’, со влез наспроти службениот паркинг на Македонската опера и балет.

Можно е отварање дополнителни термини по барање на клиентите.

Симнете ја пријавата

2.ПРИЈАВУВАЊЕ

Пријавувањето е со поднесување на пополнетата пријава по електронски пат или со депонирање во кутијата (сандачето за прием на пошта) што се наоѓа на влезот. 

Пријавата може да ја симнете подолу или да ја подигнете од сандачето за пријави што се наоѓа исто така на влезот.

За потврда на сите примени пријави, за терминот и точното време, ќе бидете контактирани телефонски. Поднесувањето на пријавата треба да биде најмалку 5 дена пред избраниот ден на полагање.

За електронско пријавување за тестот, пополнетата пријава испратете ја на е-адресата info@britishcouncil.org.mk 

3.УПЛАТА

Уплатата за испитот треба да се направи најдоцна 3 дена пред полагањето, во банка на жиро сметка на Британски совет (300000001838574 во Комерцијална банка). Таксистите кои треба да полагаат Аптис уплаќаат 1,500 денари (за тестирање две компоненти), а останатите уплаќаат (1,850 денари) за тестирање три компоненти.

Што значи вашиот резултат?

Кандидатите кои полагаат во Скопје и Битола резултатите ќе ги добијат веднаш по тестирањето, штом сите кандидати завршат со полагањето.

Кандидатите кои полагаат во Штип резултатите ќе ги добијат неколку дена по тестот.

Резултатите се изразени во бодови и ниво во однос на Заедничката европска референтна рамка за јазици (CEFR). Тие ќе го наведат вашето CEFR ниво за секоја тестирана вештина. Доколку ги полагате сите четири вештини ќе добиете општо CEFR ниво. Покрај вашето CEFR ниво ќе добиете и резултат на скала (од 0 до 50) којшто го покажуваат вашето ниво на склоност за секоја тестирана вештина.  

Погледнете резултат од тестот Аптис.

Бесплатни онлајн ресурси

Повеќе онлајн подготвителни мартеријали ќе најдете на линковите подолу:

Демонстрација на тестот за граматика 
Граматика и речник
Читање
Пишување
Слушање
Учење низ активности

Аптис видео и демонстрација