Запознајте се со Дино и Александра, учесници на нашата програма „Поттикнување на претприемништвото кај младите од Западен Балкан“ и дознајте како дојде до нивната соработкачијрезултат е песната „Воздух“. Александра Томовиќ е наставничка по англиски јазик која во слободното време фантазира за отворање на слаткарница, пее, вежба јога и патува. Со Милица Митиќ, таа го основа бендот „Ања Штарк“, која е помладата сестра на групата „Софи од Сиетл“. Дино / Хибрид, е музички продуцент кој доаѓа од Сараево и е лицето зад продукцијата „Подморница“ и „Submarine Vibes“. Во март 2020 година тој го издаде и својот втор албум „Хибрид, итн. – На пола пат“, на кој беше домаќин на 11 музичари. Двајцата активно учествуваа во нашата програма со Неста за креативно претприемништво, чија цел беше да се промовира претприемништвото кај младите луѓе, да се развијат нивните  претприемачки вештини со цел да се подобри бизнисот и да се подобрат нивните дигитални вештини.

Зошто се пријавивме за програмата за обука на млади претприемачи на Неста?

Александра: Во месеците што претходеа на програмата, интензивно размислував за промена на работното место и почеток на авантурата за водење на мое училиште и сè се чинеше страшно. Тогаш видов конкурс за работилница што ми вети дека ќе ме подготви за чекори што не бев подготвена да ги преземам самостојно, што доведе до отворање на школата „Savvy“, која минатиов септември прослави 4 години успешна работа.

Дино: Непосредно пред програмата за обука за младинско претприемништво на Неста, ја започнав мојата дигитална издавачка куќа „Submarine Vibes“, а потоа бев на самиот почеток и разгледував различни опции за дополнително образование од областа на културното и креативното управување, така што оваа програма беше идеална можност за дообука.

Покрај тоа, беше многу интересно што на исто место можеа да се соберат разни креативни и млади луѓе од целиот регион.

Искуство од работилницата

Александра: Освен практичното знаење за бизнисот, што предавачите несебично го споделуваа, практичниот пристап кон решавањето на проблеми и помошта која ја дававме едни на други, во сеќавање ми останаа две работи - поддршката со која постојано бевме опсипувани и чувството за припадност на група млади луѓе од Балканот. Тоа беше уникатна можност да имаме разговори, бидејќи политичката и географската состојба понекогаш тоа не го дозволува. И од сето тоа се родија пријателства.

Дино: На работилницатаво Скопје ги утврдив знаењата што ги имав од различни области и научив многу нови и корисни работи што подоцна ќе ми помогнат во управувањето со мојот проект и со другите соработки. Сепак, моите најомилени достигнувања се многуте пријателства и врски што ги направив на работилницата. Со оглед на тоа што честопати имав можност деловно да го посетам Белград, останав во најдобриодноси со екипата од тој град, меѓу другите и со Александра, којамене и на мојот тим најљубезно ни беше неколку пати домаќинка.

КАКО ДОЈДЕ ДО СОРАБОТКАТА?

Александра: Од почетокот на програмата сакавме соработка, но таа само лебдеше во „воздухот“ (целосно совпаѓање со насловот на песната!). Дино присуствуваше на музички настани во Белград и тие посети го користевме за дружење (кога и да нè прашаа колку долго се познававме, секогаш бевме изненаденидека не е подолго!). Минатото лето започнавме да работиме на една песна, многу едноставно, а потоа за време на снимањето на вокалите за „Воздух“, Милица (другата половина на групата Ања Штарк) рече дека песната е добро да има електронска матрица.Веднаш знаев кому да се обратам. На Динопесната му се допадна, а ние двете бевме воодушевени кога тој ни го испрати неговиот концепт. Потоа се случи целата ситуација со ковид-19, што дополнително ја нагласи блискоста и можноста за соработка и покрај далечината. Така, работата на песната и видеото беше еден вид бегство од реалноста и се покажа дека песната се занимава со темите и чувствата со кои сите сме се соочувале.

Дино: Да, како што напомена Александра - веќе подолго време имавме желба да направиме нешто заедно, пасо оваа песна успеавме да постигнеме музичка соработка.

Особено ми е драго што Александра и нејзината колешка Милица се првите музичари од Србија на нашата продукција „Подморница“, наменета за промоција на алтернативна музика од регионот, со фокус на домашниот пазар. „Подморница“ е исто така дел од проектот „Submarine Vibes“, што го претставив на програмата за обука на млади претприемачи со Неста.

***

ПРОГРАМА НА НЕСТА:

Целта на проектот „Поттикнување на претприемништвото кај младите во Западен Балкан“ беше да се поддржат младите луѓе од регионот да започнат свој сопствен бизнис и да ги подобрат вештините за вработување преку квалитетни програми за обука и искуства од Велика Британија, како и да се влијае врз носителите на одлуки во Западен Балкан за да се зајакне новата генерација на млади претприемачи.

Проектот се фокусираше на поддршка на младите претприемачи за да ги подобрат своите деловни и дигитални вештини. Стотина од најперспективните стартапи во рана фаза се стекнаа со вештини учествувајќи во работилниците за креативно претприемништво со Неста. На натпреварот за деловни идеи беа избрани најуспешните учесници кои добија финансиска поддршка да ги претворат своите идеи во реалност, додека на пет учесници им беше дадена можност да ја посетат Велика Британија. Проектот е надополнет со поддршка на владите во регионот да предложат политики кои овозможуваат подобро претприемничко опкружување.

Споделете на социјални мрежи